Det har vært en hektisk vår for min del, og jeg merker at sommeren var svært velkommen, og da mener jeg i form av ferie og fri fra jobb og andre forpliktelser. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om hvordan gestalt tanker og teorier kan relateres til å få det beste ut av sommerferien.

Gestalt er godt forankret i eksistensialismen, og en av disse sannhetene er at ingenting er perfekt. Det gjelder også i sommerferien, uansett om du skal på ferie alene eller sammen med andre. Det blir aldri slik vi ser det for oss, det kan rett og slett bli problematisk hvis forventningene til sommerferien ikke er forankret i virkeligheten. Et tips er da å gjøre en forventningsavklaring både før og under ferien med deg selv eller de du reiser sammen med. Ha en plan hvis været ikke blir slik som du forventer, for er det en ting du ikke kan kontrollere så er det været og generelt hvordan verden fungerer.

Det kan være greit å legge en plan for uforutsigbare hendelser, og tilrettelegge rent praktisk – med dette mener jeg at det er skikkelig dumt å reise med utgåtte pass, uten reiseforsikring og de nødvendige vaksiner. Men de fleste hendelser kan vi ikke regne med at skjer, og da gjelder det å holde hodet kaldt. Pust rolig og ikke la angsten ta overhånd – bruk sansene dine og orienter deg i omgivelsene, det er kanskje ikke bare du som har det samme problemet? Er det andre som virker stresset eller opprørt, kanskje dere kan løse utfordringene sammen? Rett og slett, ikke la hendelsene ta motivasjonen fra deg. Prøv å tenke løsningsorientert med positiv forankring. Dette er kanskje lettere skrevet enn gjort, men har du gått i terapi og bearbeidet dine utfordringert, kan det være at de teknikkene du har lært deg vil hjelpe deg i trivielle og praktiske problemstillinger også.

Ferien skjer her og nå, og det gjelder å nyte det som skjer i øyeblikket. Ikke la hendelser som allerede har skjedd påvirke deg mer enn nødvendig. La heller ikke forventninger til hva som skal skje senere i ferien ta helt overhånd, men prøv å nyte det du driver med akkurat her og nå. Selv om det kan være kjedelig å ta en lang togtur sammenlignet med å komme frem til et nytt reisemål, så har du på togturen mulighet til å roe ned pulsen og kanskje bli kjent med noen nye mennesker.

Selv om du tilbringer ferien alene, så er de fleste opplevelser bedre hvis du deler de med andre. For noen er jo poenget med reisen å være alene, og motbehovet kan være å treffe nye mennesker. Du trenger ikke dele opplevelsene med ett reisefølge, men smil og del opplevelsen din med de som er rundt deg, selv om de er fullstendig ukjente personer.

Burning heartSeksualitet er en viktig del av våre liv, er du på reise med din partner – er det en utmerket anledning til å ha sex og utforske deres følelser for hverandre. Ta dere tid til dette, reiser dere med barn – vær oppfinnsomme og lur dere unna. Kyss og klem på hverandre og anerkjenn deres kjærlighet til hverandre. Reiser du alene, har du jo muligheten til å treffe en eller flere nye partnere, bare vær forsiktig så ikke konsekvensene blir for store. Uansett om du er single eller i et par, prøv gjerne noe nytt!

Alt har en ende, og det gjelder også ferier. En av mine utfordringer er det jeg kaller «ferie blues» de siste dagene av ferien. Hodet mitt starter å bli skrudd på i forhold til å komme tilbake til hverdagen, og det er kanskje noe du kjenner igjen? Min måte å takle dette på er å prøve å leve her og nå, sette av tid til å tenke eller forberede meg på avslutningen av ferien og holde meg til det så godt jeg kan. Jeg lufter også ut tankene mine med min partner, slik at hun skjønner hvorfor jeg plutselig blir fraværende og virker ukonsentrert. Å dele hva som skjer med deg, skaper bedre forståelse i dine omgivelser.

Ferien er også høydepunkt for konflikter, spesielt hvis du reiser med din partner. Prøv å ikke krangle «unødvendig» og ikke la konfliktene påvirke ferien mer enn nødvendig. Du vil nok oppleve konflikter med både bilutleieselskaper, kelnere og andre du møter på ferien – prøv så godt du kan å beholde roen. Det er ikke om å gjøre å vinne, men å komme frem til en løsning som gjør at du kan fortsette ferien uten å være irritert.

Dessverre er også ferien et tidspunkt for å avslutte andre ting, som for eksempel ditt forhold. Da gjelder det å ta vare på deg selv og dine omgivelser. Del gjerne hva som skjer med deg, og lytt til din partner uten å være anklagende. Konflikten kan dere ta når ferien er over. Reiser dere med barn, ta spesielt hensyn til disse og ikke la alkoholen bli en form for selvmedisinering eller det at du er påvirket en grunn til å være «ærlig» og projisere din egen sårbarhet over på partneren.

Når alt kommer til stykket, er du selv ansvarlig for dine egne opplevelser og lykke. Vi er alltid alene, selv om vi er i relasjon til reisepartnere – du har selv ansvar for å gjøre det beste ut av din ferie, ikke skyv dette over på andre. Hvis alle følger dette, blir det en god ferie for alle.

Ha en forhåpentligvis god gestaltsommer!

Share This