Det er nå tre år siden (2012) at jeg startet min praksis som gestaltterapeut under utdanning. Jeg begynte i 3. klasse på NGI og hadde forventninger til å skaffe meg klienter og praktisere det jeg hadde lært i 1. og 2. klasse på skolen. Bloggen jeg hadde som student var relativt populær, jeg hadde mange unike brukere – siden jeg hadde valgt å skrive artikler med fokus på teori, var det ikke så mange kommentarer og spørsmål. Jeg hadde derimot stor tillit til at klientene skulle komme, og startet å lete etter et sted å praktisere og gledet meg til å komme i gang. Med bakgrunn fra salg og markedsføring tenkte jeg at dette skulle gå relativt greit og så lyst på fremtiden. I denne artikkelen skal jeg belyse noen av utfordringene som jeg opplevde og det er en direkte invitasjon til både ferdigutdannede terapeuter (ikke bare gestaltterapeuter, men også andre former for psykoterapi) og gestaltterapeuter under utdanning til å bli med i konseptet. Jeg søker flere terapeuter til å ta en del av konseptet til Terapeut1 og bygge opp et miljø sammen.

Økonomi

Det er nok av potensielle klienter «der ute», men overgangen mellom å være en potensiell klient og bli en klient  – det er en utfordring. Heldigvis for min del hadde jeg fast stilling som salgssjef i et IT selskap – samt at jeg har samboer i full jobb. Det var ikke en stor belastning på privatøkonomien å skaffe et lokale, og jeg ordnet en relativt god deal med en klinikk om å leie et rom. Det var på plass, og jeg oppdaterte bloggen min med at jeg hadde skaffet klienter.

Månedene gikk, og husleia ble overført på fast tidspunkt til min leietager. Klientene derimot, dukket ikke opp. Det tok noen måneder før den første klienten dukket opp, og jeg startet å omtale praksisen som «min underskuddsbedrift».

Markedsføring

Bloggen var i prinsippet min eneste markedsføringskanal, samt at jeg prøvde å bruke Facebook, LinkedIn og Twitter til å «spre det glade budskap». Antall lesere av bloggen steg for hver måned som gikk, og jeg skrev i snitt 2 innlegg per måned. I løpet av 4 år som studentblogger skrev jeg over 100 artikler, flere av de bruker jeg selv til oppslagsverk når jeg skal skrive nye innlegg på denne bloggen. Jeg vurderte andre markedsføringstiltak, men det ble med tanken. En opsjon jeg drodlet  rundt var å lage en brosjyre og dele ut i postkassene i nærområdet rundt kontoret mitt. Dette ble ikke gjort, delvis på grunn av det konstante tidspresset, at mesteparten av de jeg hadde tenkt å markedsføre meg mot har reservert seg mot uadressert reklame med mer. Å henge opp plakater på butikker viste seg å være en utdøende markedsføringsmetode, de fleste butikker på nedre romerike har ihvertfall ikke slike tavler lengre. Jeg gav opp.

Terapeut1

Klientene dukket opp etterhvert, og det har jeg tro på at de vil gjøre uansett – for det er svært mange som har et behov for terapi som ikke er psyke nok til å få dekket behovet sitt i det offentlige tilbudet. De kommer til oss.

Jeg var ferdig med skolen, og hadde de samme lokalene som tidligere – behovet for min del var å frigjøre meg fra studentbloggen og lage min egen nettside. Jeg jobber med salg av nettsider, men på jobben har jeg utviklere, designere og dyktige webredaktører som skaper nettsider. Første utfordring var å få tatt et teknologisk valg, og jeg hadde mer eller mindre bestemt meg for WordPress, så da ble det til at jeg startet å sjekke ut hvordan jeg skulle få til å lage en slik side. Det gikk ikke mye tid til googling før jeg fant ut at å kjøpe en mal var et godt utgangspunkt, samt å kjøpe bilder også er en god ide. Jeg fant til slutt den malen jeg har på siden nå, og valgte den på grunn av noen finurlige tekniske hjelpemidler som ligger i malen, og som gjør at jeg slipper å få noen til å programmere for å få til det jeg vil.

Den neste utfordringen var å komme opp med et navn, jeg hadde tenkt mye på dette – så Terapeut1 ble vel valgt en stund før nettsidene ble laget. Jeg fant en norsk leverandør (Sircon) som har en hyggelig pris på hosting av WordPress sider, samt at de installerer det for deg. Kjøpte en liten pakke, og har mulighet til å utvide denne hvis det er behov. Er veldig fornøyd med Sircon, jeg har hatt et par utfordringer med oppgraderinger, og de har løst det raskt og enkelt hver gang. Domenet (www.terapeut1.no) bestilte jeg også igjennom Sircon, da er alt på ett sted.

Navnet og domenet var på plass, da måtte jeg ha en logo. På nettet finnes det en rekke ulike siter der du kan lage logoene dine selv, så jeg valgte en av disse og knotet frem en logo i løpet av en times tid. Tanken er som alle selskap som skal vokse, så kan jeg ta en logo-endring senere. Jeg hadde kjøpt endel bilder til studentbloggen, men gikk inn på iStockphotos og kjøpte endel bilder med mer eller mindre samme tema (vann), samt en skikkelig kul video som jeg dessverre endte opp med å ikke bruke på grunn av at forsiden da blir så treg. Jeg satte i gang med å opprette siden.

Å fikse nettsiden tok mer tid enn jeg hadde trodd, for det første hadde jeg null erfaring med å gjøre det – så jeg måtte lære om endel ting. Jeg er vant til å selge det, men ikke gjøre det selv. Sidene ble ok etter min mening, og jeg startet å blogge.

Bloggen er en måte å skape dynamikk på siden, for Google skanner siden og sjekker at det skjer forandringer. Jeg har ikke byttet om på så mye tekst ellers på siden, men brukt endel tid på å få den søkemotoroptimalisert. Sakte men sikkert stiger leserantallet per måned, og jeg vet ut fra studentbloggen min at det er endel arbeid igjen før jeg kommer helt opp på de søkeordene jeg ønsker. Men det er gøy å se at det går i riktig retning.

Jeg praktiserer kun en ettermiddag i uken, og det siste året har jeg mer eller mindre hatt full dekning av kapasiteten – så jeg har hatt gleden av å formidle klienter videre til andre terapeuter jeg kjenner. Hadde jeg drevet med dette på fulltid derimot, tror jeg det hadde vært en utfordring å få fyllt opp avtaleboka.

Det har vært et par måneder der jeg har hatt behov for flere klienter, og da bruker jeg Google Ad Words, et fantastisk konsept der jeg selv setter budsjettet for å markedsføre meg, hvilke søkeord jeg ønsker å bruke og hvilke kommuner søkene skal dukke opp i. Dette er de annonsene du ser på høyre side og/eller på toppen av dine søk. Etter 14 dager hadde jeg ikke kapasitet lengre, så min erfaring med denne type markedsføring fungerer.

Jeg har testet ut litt annonsering på Facebook også, og ser at denne kanalen også fungerer bra. Dette har jeg brukt for det meste til å skape litt mer trafikk til nettsidene.

Terapeut1 søker flere terapeuter

Vi søker etter flere terapeuter som ønsker å være en del av dette konseptet.

Terapeut1 er ikke tenkt å være et selskap med typisk franchise tankegang, men det bygger på dette prinsippet. Som medlem av Terapeut1, vil det være en lav månedlig kostnad for å dekke utgifter til hosting av nettsider etc. I starten ser jeg for meg 100,- per måned (som kan øke etterhvert som ambisjonene endres). Eventuelt overskudd brukes til å annonser (Google og Facebook) og kjøp av bilder. Et krav for terapeutene er at de er medlem av respektive forening for deres terapeut retning og følger de retningslinjene som settes. Studenter må være godkjent for å praktisere av sin skole/forening.

VanndråperNye terapeuter må godkjennes av de som allerede er endel av konseptet, dette er spesielt viktig i forhold til «konkurransesituasjonen» mellom terapeuter, selv tror jeg det er bra om det er mange som er med i kjeden – men når konkurranse går over til rivalisering blir det negativt. Det vil si at er det en terapeut som f.eks praktiserer på Eidsvoll, og en annen ønsker å være med, må dette godkjennes før vi inkluderer den nye søkeren.

Fordelen er at du blir med i en eksisterende nettside, som har jevnt økende trafikk hver måned, logoer og alt annet er klart – så visittkort, brosjyrer og annet kan bestilles opp, samt du vil forhåpentligvis ikke føle deg alene. Du vil ha kollegaer du kan bruke til kollegaveiledning, utveksling av tips og erfaringer med mer.

Det er frivillig å skrive blogginnlegg, men vi ønsker gjerne at du bidrar til dette etter beste evne. Bloggen skal være faglig forankret (helst med kilder), og i så liten grad som mulig blande inn ditt privatliv (les: å bruke typiske rosablogg teknikker og skrive om deg selv) og på absolutt ingen måte bryte taushetsplikten i forhold til klientene. På sikt er målsetningen å være den fremste bloggen for terapeutisk innhold i Norge og en kilde til inspirasjon for andre terapeuter og klienter.

For de som allerede har en nettside eller blogg, er det ikke et problem å fortsette med denne – det kan derimot være bra. Linker til og fra andre sider skaper også mer trafikk og bedre søkemotoroptimalisering.

Fra høsten 2015 blir Terapeut1 ytterligere et medlem, en gestaltterapeut under utdanning skal starte sin praksis, og jeg ser frem til en dobling av medlemmene!

Interresert? Send meg en mail på gestalt@terapeut1.no

Les også:

http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.no/2012/06/klar-for-klienter.html

http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.no/2011/10/kartlegging-gestaltterapi.html

http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.no/2011/10/drive-nring.html

http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.no/2011/10/markedsfring-av-meg-selv-som-terapeut.html

http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.no/2010/11/hva-far-personer-til-oppske-en-terapeut.html

Share This