Sommeren er her og den eksistensielle sannhet om at vi må ta ansvar for våre valg gjelder like mye i sommerferien som ellers. Valgene vi tar i forhold til ferie er kan være komplekse, svært enkle eller basert på det vi alltid gjør. Noen velger å bruke penger på andre ting enn dyre utenlandsreiser, andre velger å bruke mer enn de har og betaler kredittkortene ned over tid – vi velger når vi skal ha ferie, hvor vi skal være og hvem vi skal være sammen med.

Velger du å bruke ferien et annet sted enn hjemme, og gjør andre ting enn du normalt sett gjør – da vil det være endel andre valg enn det du normalt trenger å ta i hverdagen. Sliter du med angst kan denne komme sterkere frem når du beveger deg vekk fra komfortsonen. Har du valgt å tilbringe ferien med kjæresten for første gang eller tilbringer den for siste gang med kona fordi dere vil vente til etter ferien med å fortelle barna at dere skal skilles – begge valgene kan oppleves som himmel eller helvete. Det kan være ferien der dere får tatt farvel på en fin måte eller at du finner ut at reisepartneren og du ikke går spesielt godt sammen. Jeg har selv opplevd å sjekke inn på hotell der bildene så fantastiske ut, men sannheten var langt fra det jeg hadde forventet. Det er alle disse valgene, spesielt i den kinkige situasjonen som kan gjøre en kjip opplevelse verre, basert på hvordan du takler det.

Du tar valg som påvirker både deg selv og dine omgivelser. Tankene og din egen holdning til omverdenen kan du i svært stor grad påvirke selv. Velger du alltid å ta ting på verste måte, vil du kanskje bli kalt en kranglefant, depressiv eller verre ting. Klarer du ikke å takle ting på den «perfekte måten», vil du kanskje kjenne på din egen utilstrekkelighet? Vi vil så gjerne at ferien skal bli helt perfekt, at ingen skal krangle, at plattingen du har planlagt å bygge skal være helt i vater med flotte spikerslag som naboen kan bli misunnelig på. Ikke alt går som vi planlegger det, og da kommer det frem, du er utilstrekkelig. Nok en gang kan du ta et valg, ser du at ikke alt kan være superbra – da sparer du deg selv for endel eksistensielt press for å rette opp i alt som er feil rundt det, og ikke minst med deg selv.

Sommeren er kort, vi har bare noen uker ferie – og alt har en ende. Sydenturer tar slutt, pengene blir brukt opp, solkremen er tom, sola går ned og vinen er drukket opp. Ta vare på det du har her og nå og nyt sommeren uansett om du tilbringer den alene eller sammen med andre. Det kan være ensomt å være på ferie, også når du reiser med andre – vi er alltid alene, det er fysisk umulig å dele kropp og sinn med andre – men vi kan oppleve ting sammen, reiser du alene blir du kanskje god til å finne deg kortvarige venner, eller kanskje du prioriterer å være alene fordi det er ditt behov. Par som reiser sammen kan slutte å føle et fellesskap, kanskje forholdet også nærmer seg en ende, akkurat som sommeren.

Jeg er tilbake fra ferie og klar for nye klienter den 20/8 hvis du trenger noen å snakke med.

Gjør det beste ut av sommeren!

Hilsen Jens

Les gjerne noen eldre innlegg på den gamle bloggen om eksistensialisme:
Alt har en ende
Eksistensielle sannheter

Share This